Nya Nissan Qashqai: generöst uppdaterad med enastående design, ny teknik och vässad prestanda

  • Med verkliga premiumförbättringar har Europas mest sålda crossover nu blivit ännu bättre
  • Det är feedback från de 2,3 miljoner kunderna som legat till grund för uppgraderingarna av designen, kvalitén, tekniken och prestandan
  • Ny modellversion Tekna+, en Qashqai på absolut toppnivå
  • ProPILOT-teknik för självkörande bilar ger ännu fler valmöjligheter och ännu mer frihet
  • Intelligent autobroms med fotgängaravkänning, är bara en av de nya Nissan Intelligent Mobility-teknologier som tillkommit
  • Säljstart i Sverige i augusti.

 

16.6.2017 – Nissan Qashqai är Europas mest sålda urban crossover och de betydande förbättringar den nu begåvats med, förstärker den genuina premiumkaraktären ytterligare. Uppgraderingarna har fokuserats på fyra områden: ny modern design, högre kvalitet i kupén, bättre körprestanda och tillägget av Nissan Intelligent Mobility-teknik som höjer komforten, tilliten och tryggheten för kunden. 

 

De många förbättringar som gjorts är baserade på kundkännedom och feedback från kunderna och kommer att förstärka Qashqais obestridda tätposition i segmentet ännu mer. Med nya utrustningsvarianten Tekna+, som blir till ny lyxnorm för C-SUV-segmentet, har även modellversionsupplägget tagits till nya höjder.

 

När Qashqai lanserades 2007, var den en sann pionjär och ända sedan dess har den hyllats för sina säkra köregenskaper. Tack vare ett antal förbättringar under skalet, bjuder nya Qashqai nu på ännu bättre köregenskaper och är mer förfinad än någonsin.

 

Innovativ teknik har tillkommit och andra smarta lösningar har uppgraderats med nya säkerhetsfunktioner. För kunder som vill ha mer frihet och flexibilitet, kan nya Qashqai från 2018 fås med ”ProPILOT”, Nissans teknologi för självkörande bilar.

 

Fronten på Qashqai är omarbetad från grunden och som standard försedd med en stötfångare i ny design. En större yta av den än tidigare, framträder i karossfärgen och de svarta delarna av plast har fått en mer högblank finish av premiumkaraktär. Luftintag på sidorna ger motorn bättre kylning.

 

De premiumuppgraderingar som Nissan Qashqai bjuder på, är mest framträdande i kupén. De har resulterat i upplevd kvalitet och förfining på högsta nivå, en mer förarfokuserad interiör och en starkare känsla av att ha full kontroll.

 

Det första man lägger märke till när man sätter sig i förarsätet är den nya ratten, som är en avspegling av den senaste designen i Nissans modeller globalt, däribland helt nya Micra och nya X-Trail och är standard i Qashqai. Ratten är nu horisontell längst ned. D-formen gör det enklare för föraren att stiga i och ur samtidigt som den ger ratten en sportigare look och känsla.

 

När det gäller körkomforten prioriterade man lugnare karossrörelser och förbättrad stötupptagning. Detta åstadkoms genom en finavstämning av stötdämparna och fjäderkonstanterna samt en modifiering av gummikomponenterna. Krängningshämmarens styvhet har ökats för att hålla vägegenskaperna på topp. Och tack vare karosskontroll-systemet, rör sig karossen nu inte lika mycket när man kör över ett större gupp.

 

Såväl ljud- som vibrationsnivåerna har sänkts avsevärt i nya Qashqai. Mer och effektivare, ljudabsorberande material har lagts in i dörrarna fram liksom bakom hjulhusen bak. Samtidigt har tätningen runt framdörrarna utökats och bak används nu tjockare rutglas (3,85 mm mot tidigare 3,15 mm) – allt för att öka komforten för baksätespassagerarna.

 

Under 2018 kommer Nissan att introducera ProPILOT i nya Qashqai. Detta markerar det första steget på företagets väg mot självkörande bilar, som genom att automatisera de vanliga uppgifterna bakom ratten, kommer att ge förarna den frihet de önskar sig.

 

ProPILOT kommer att kunna sköta styrning, acceleration och inbromsning i en fil, både i långsamtflytande köer och när man glider fram i lite högre hastigheter. Det innehåller tre olika system: Lane Keep Assist (LKA), Intelligent Cruise Control (ICC) och Traffic Jam Pilot (TJP). ProPILOT är intuitivt att använda och aktiveras via en knapp på ratten. Informationen kommer att visas på kombiinstrumentet, mellan de runda instrumenten. Mer information om ProPILOT kommer närmare lanseringen.

 

Det är Nissans ingenjörsteam i Storbritannien, Tyskland och Spanien som ligger bakom förbättringarna av Qashqai. Bilen kommer även fortsättningsvis att byggas vid företagets toppmoderna anläggning i brittiska Sunderland. Denna är en av de effektivaste bilfabrikerna i hela Europa.

 

Säljstart för nya Nissan Qashqai i Sverige, som avtäcktes på den internationella bilsalongen i Genève tidigare i år, blir i augusti.

 

 

Nya Nissan Qashqai i detalj

 

Nissan Qashqai har säkrat sig själv ett kapitel i bilhistorien. Den gav upphov till crossoversegmentet ”C-SUV” och trots att det nu finns fler än 20 konkurrenter på marknaden, är Qashqai med sin oöverträffade marknadsandel på 10,3%, fortfarande själva normen för resten i klassen.

 

Sedan lanseringen 2007 har Qashqai sålts i ca 2,3 miljoner exemplar, vilket gör den till Nissan mest framgångsrika modell i Europa under företagets 83-åriga historia. Qashqai har fått ta emot fler än 80 utmärkelser!

 

Den har också utmanat den traditionella livscykeln för en bil. I mars i år slogs försäljningsrekordet för Qashqai i Europa – fler än 33.000 sålda exemplar på en månad.

 

Till det som gör Qashqai så lockande, hör naturligtvis att den intagit tätpositionen i crossover-segmentet i över 10 år. På ett vinnande sätt mixar den praktiskheten hos en SUV med en kombicoupées driftskostnader, kördynamik och smidigt kompakta dimensioner. Den betydande uppgradering den nu genomgått, kommer att stärka Qashqais ställning som den ledande crossovern i Europa.

 

Som vanligt när det gäller en Nissan, oberoende av hur stor eller liten den är, är alla uppgraderingarna baserade på feedback från kunderna. Undersökningar visade att det fanns en önskan om att exteriören skulle moderniseras och få ett tuffare utseende, nya premiumfinesser och större valmöjligheter bland modellversionerna samt dessutom extra förfining och ny säkerhetsteknik.

 

Nya Nissan Qashqai uppfyller alla dessa önskemål och mer därtill.

 

 

Ultimat Qashqai: Nya modellversionen Tekna+ - nytt premiumalternativ

 

En nyhet bland modellversionerna av Qashqai är Tekna+, som placerar sig i toppen av pyramiden Visia, Acenta, N-Connecta och Tekna. Med sina exklusiva nya premiumfinesser som standard, riktar sig Tekna+ till kunder som önskar sig en alldeles särskild Qashqai.

 

Här är sätena klädda i smidig nappa av högsta kvalitet och prydda med luxuösa 3D-rutsömmar på mittsektionerna – en nyhet för Nissan i Europa. Svart läder är standard. Alternativt kan man välja plommonfärgat läder, utan pristillägg.

 

Förarsätet är försett med ett elektroniskt styrt pneumatiskt 4-vägs-svankstöd – även detta en nyhet för Nissan i Europa. Det gör att man som förare alltid kan finavstämma sin sittställning för att maximera komforten och hålla sig pigg längre – oberoende av kroppsbyggnad. En minnesfunktion för lagring av 2 sätespositioner har lagts till och är också kopplad till sidobackspeglarna. Detta är en unik funktion bland de Nisssan-modeller som finns i Europa idag och sköts via knappar på sätets undersida.

 

Standard på Tekna+ är det nya BOSE Premium audiosystemet med 8 högtalare (se nedan för mer detaljer).

 

Tittar vi utvändigt, stoltserar Tekna+ med backspegelkåpor och takreling i Satin silver.

 

 

Invändiga uppgraderingar tar nya Qashqais premiumkaraktär till nya höjder

 

De premiumuppgraderingar som Nissan Qashqai bjuder på, är mest framträdande i kupén. De har resulterat i bättre upplevd kvalitet och förfining på högsta nivå, en mer förarfokuserad interiör och en starkare känsla av att ha full kontroll.

 

Det första man lägger märke till när man sätter sig i förarsätet, är den nya ratten som är en avspegling av den senaste designen i Nissans modeller globalt, däribland helt nya Micra och nya X-Trail och är standard i Qashqai. Ratten är nu horisontell längst ned. D-formen gör det enklare för föraren att stiga i och ur samtidigt som den ger ratten en sportigare look och känsla.

 

Rattens kompakta nav är mindre än tidigare och de tre ekrarna tunnare, vilket skapar ett utrymme upptill som är 17% större, allt för att instrumenten ska vara ännu lättare att se. 4-vägsreglagen till kombimätarens display (på den vänstra ekern) och farthållaren (på höger ratteker) är nya, mer intuitiva och gör att man kan hålla blicken på vägen längre.

 

Rattkransens tjocklek har vuxit till 37,5 mm (från tidigare 34) för att erbjuda ännu bättre grepp och komfort. Rattdesignen har förfinats, bl.a. med detaljer i Satin silver på mittekern, som går i samma still som Nissans karakteristiska ”V-motion”-grill.

 

Det finns även många andra uppgraderingar invändigt. Luftinsläppen och dörrhandtagen bak, har fått en finish med mer beröringsvänliga material av högre kvalitet och nya snygga dekorsömmar pryder mittarmstödet mellan framsätena fr.o.m. Acenta-versionen. Innertaket är nu tillgänglig mörkt fr.o.m. Tekna-versionen. För kunder som väljer en Qashqai med CVT XTronic-växellåda, har växelväljaren fått en damask av konstläder.

 

Elektriska fönsterhissar med en-trycksfunktion är nu standard på alla fyra dörrarna i samtliga versioner. Dessutom kan rutorna öppnas och stängas samtidigt via fjärrkontrollnyckeln – en välkommen funktion bl.a. om man snabbt vill vädra ur bilen en stekhet sommardag.

 

 

Nya premiumsäten för ännu bättre komfort

 

Något som kunderna alltid prisat Qashqai för, är den höga komfortnivån. För att förbättra den ännu mer, är versionerna fr.o.m. N-Connecta nu utrustade med framsäten som konstruerats om från grunden.

 

Nu har de en monoform stil, och har fått en utökad bas och stoppningsform för att ge mer stöd. Ryggstöden är högre och har avsmalnande skulderpartier, vilket ger en rymligare kupémiljö, en mysigare känsla och bättre sikt för baksätespassagerarna. 

 

Bakstycket på framsätena har fått en ny, reptålig plastklädsel och är försedda med 2 praktiska kartfickor. Formerna är smalare, vilket ger mer plats för benen bak.

 

Sätena i Acenta har fått en ny och mer hållbar stoppning.

 

Feedback från kunder har lett till förbättringar av Qashqais båda infotainmentsystem. För första gången finns nu digitalradio (DAB) i NissanConnects pekskärm till navigationssystemet (standard fr.o.m. modellversion N-Connecta, tillval för Acenta) och har fått ett nytt mer app-liknande  användargränssnitt. Om man valt NissanConnect-systemet är nya Qashqai nu också försedd med en hajfensantenn på taket för bättre mottagning och en modernare look.

 

För bättre ljudkvalitet när man använder telefonens handsfree, har den inbyggda mikrofonen flyttats till kartlampan.

 

Qashqais ljusa och rymliga kupé gör den till en mångsidig bil för upp till fem personer och bjuder på smarta förvaringslösningar och praktiska funktioner. Bagageutrymmet är extremt flexibelt och har en lastvolym på 430 liter, som kan växa till 1598 liter om man fäller ned det delade (60:40) baksätet. Bagageutrymmet är utrustat med Nissans innovativa lasthanteringssystem Flexiboard, vars hyllplan och avdelare kan konfigureras på 18 olika sätt.

 

 

Helt nya BOSE Premium sound system

 

Som svar på kundernas önskemål om att kunna välja ett super audio system, finns nu Qashqai med ett helt nytt 8 högtalar-system. Det kompetenta systemet, som kommer från Nissans ”Premium Audio Partner” BOSE, innehåller två diskanter (25 mm) vid vindrutan, en bashögtalare (165 mm) i framdörrarna och en mellanregisterhögtalare (130 mm) i bakdörrarna. Dessutom sitter det två bashögtalare (115 mm) inneslutna i en specialbyggd högtalarlåda på 7,7 liter i reservhjulsbaljan. En digital 8-kanalsförstärkare med separat frekvenskorrigering och signalbehandling, sitter placerad under passagerarsätet.

 

Denna anläggning från BOSE är det mest kompletta ljudsystem som Nissan någonsin erbjudit sina kunder i Europa. Det skapar en bredare ljudbild, för en konsertliknande musikupplevelse – med kristallklara toner, enastående akustik och minimal distorsion även vid hög volym.

 

Med BOSE Premium sound system har alltså utbudet av ljudsystem till Qashqai utökats från två till tre. Ljudkvalitén i de båda ljudsystem vi känner igen sedan tidigare, har finavstämts efter förändringarna i kupén. Resultatet är högre prestanda med förbättrad tonbalans, speciellt i basregistret, både för föraren och alla passagerarna.

 

 

 

Utvändiga uppgraderingar för vässad design

 

De mest iögonfallande uppgraderingarna av Nissan Qashqai gäller exteriören. Den nya, modernare looken (en stil som Nissan kallar ”Premium Dynamism”) är slående, oberoende av vilken vinkel man betraktar bilen ur.

 

Fronten på Qashqai är omarbetad från grunden och som standard försedd med en stötfångare i ny design. En större yta av den än tidigare framträder i karossfärgen och de svarta delarna av plast har fått en mer högblank finish av premiumkaraktär. Luftintag på sidorna ger motorn bättre kylning.

 

Mitt på stötfångaren sitter två nya horisontella lister. På modellversionerna Visia och Acenta är de svartlackerade, på N-Connecta och uppåt går de i Satin silver. Dimljusen fram, som nu sitter lägre och är mer infällda, är standard fr.o.m. Acenta.

 

Själva hjärtat i Qashqais nydesignade front består av den senaste versionen av Nissans ikoniska ”V-motion”-grill som inramar det nya Nissan-märket. Det finns två varianter av detta märke. Fr.o.m. Visia är det helt platt. Detta beror på att den uppgraderade radar som ingår i Qashqais Intelligenta autobroms-system, sitter placerad bakom detta märke. Den plana formen gör att radarvågorna kan passera igenom obehindrat. Tidigare satt radarn monterad längre ned i grillen och förskjuten åt ena sidan.

 

Nästan helt osynligt, tack vare Nissan-ingenjörernas innovativa konstruktion, har frontkameran nu integrerats i den kromade ramen runt kylargrillen. Denna kamera levererar bilder till bilens Intelligent Around View Monitor - Nissans innovativa 360°-parkeringskamerasystem. Tidigare satt den i märket.

 

Kylargrillen flankeras av nya strålkastarenheter vars design skiljer sig mycket tydligare mellan halogenstrålkastarna på versionerna Visia, Acenta och N-Connecta och LED-strålkastarna på Tekna och Tekna+ (tillval för N-Connecta).

 

På halogenstrålkastarna är den bumerangformade designen för varselljusen ny och består av 9 LED-enheter (mot tidigare 6) bakom ett nytt, nu tjockare strålkastarglas. Resultatet är en modernare, mer premiumartad look.

 

Halvljuset är detsamma som på den förra modellen och har samma prestanda. Helljuset har fått ny reflektor som ger en bredare ljusbild för att förbättra sikten nattetid ännu mer. Den integrerade blinkersen är nu större.

 

För Qashqai-modeller med LED-strålkastare, är bumerangdesignen för varselljuset också ny, och sträcker sig tvärs över lampenheten. Halvljuset har nu ett adaptivt strålkastar-system (AFS). Det innebär att det också innehåller dynamiskt kurvljus, som vrider sitt ljus beroende på rattutslaget och hur fort bilen färdas. Det här är första gången som Nissan använder AFS med helljusassistans på den europeiska marknaden. Fördelen med systemet är att det lyser upp bättre inne i kurvan och på så sätt förbättrar säkerheten.

 

I helljuset består den nyintegrerade varselljus-/blinkersenheten av 4 nya LED-reflektorer.

 

Huven är av musselskalstyp och har designats om så att den har en rak linje fram istället för en böjd från kant till kant. Motorhuven pryds av nya falsningar som har en radie på endast 5 mm. Så täta falsningar har aldrig tidigare gjorts i plåt på en Nissan-fabrik i Europa.

 

Stötfångaren bak på nya Qashqai har ny design och hela bakpartiet har en modernare och mer högklassig utstrålning. För första gången finns det nu två olika stötfångare bak, beroende på version. De har samma design, men den undre sektionen pryds av inlägg i Satin silver fr.o.m. N-Connecta.

 

Qashqai’s bumerangformade LED-belysningsdesign har sträckts ut över hela baklyktan vilket får bilen att verka bredare. En aerodynamisk 3D-detalj har lagts in i lyktglaset för att ge ytterligare ett litet bidrag till aerodynamiken och en sänkning av förbrukningen. Invändigt är baklyktorna mörkare än tidigare. Den nya hajfensantennen (tillval) på taket är en effektfull detalj.

 

Noggrannhet in i minsta detalj är något som är utmärkande för uppgraderingarna på Qashqai och ingenstans framgår detta så tydligt som när det gäller parkeringssensorerna bak. Tidigare satt dessa inbyggda i stötfångaren, men stack ut litegrann. Nu ligger de helt i plan med ytan. Skillnaden kan tyckas liten, men visar på bilens nya premiumkaraktär.

 

Även när man betraktar Qashqai från sidan märker man förfiningen direkt, här i form av en serie 17-, 18- och 19”-lättmetallfälgar i ny design. Alla är aerodynamiskt optimerade för att minimera luftmotståndet. De största av dem har två designdetaljer, som är nya för Nissan i Europa och understryker Qashqai’s premiumkaraktär. Dels har små avsatser har lagts in på de maskinbearbetade aluminiumfälgarna (som är tillverkade ur ett stycke), dels har de fem ekrarna en svagt konkav yta för en extra effektfull look.

 

Förändringarna på Qashqai har gjort att den vuxit 17 mm på längden, från 4.377 till 4.394 mm. Både bredden (1.806 mm) och höjden (1.595 mm) är oförändrade.

 

Färgerna för standard-, metallic- och pärleffektlackerna har utökats med två nya uppseendeväckande kulörer för alla som vill sticka ut lite extra från mängden: ”Vivid Blue” och ”Chestnut Bronze”.

 

 

Ännu tryggare körning

 

Trygghet är ett gemensamt kännetecken för alla bilar som Nissan producerar. Man märker det genom en smidigare och mer förfinad körkänsla, med precis styrning och enastående vägegenskaper – både på motorväg, landsväg och i stan.

 

Nissan Qashqai har alltid varit känd för sina trygga köregenskaper. I nya Qashqai har de förfinats ännu mer. Trots att dessa förfiningar hör till de mest betydelsefulla för bilen, är de inga man direkt kan se med blotta ögat. Däremot märker man resultatet av dem direkt – genom en ännu mer uttalad känsla av säkerhet och tillit.

 

Ingenjörerna vid Nissans tekniska utvecklingscenter i Europa har inte bara utgått från egen forskning, utan också från erfarenheter som redan befintliga Qashqai-kunder delat med sig av. Detta har gjort att Qashqai’s körkomfort, vägegenskaper och styrning kunnat förbättras ännu mer.

 

När det gäller körkomforten, prioriterade man lugnare karossrörelser och förbättrad stötupptagning. Detta åstadkoms genom en finavstämning av stötdämparna och fjäderkonstanterna samt en modifiering av gummikomponenterna. Krängningshämmarens styvhet har ökats för att hålla vägegenskaperna på topp. Och tack vare det aktiva chassikontroll-systemt rör sig karossen nu inte lika mycket när man kör över ett större gupp.

 

För att finslipa vägegenskaperna, har ingenjörsteamet förbättrat följsamheten i kurvorna, vilket ger föraren en säkrare körkänsla. För detta har man använt en ny styraxel med större diameter samt förändrat styrkraftens uppbyggnad runt dödpunktsläget.

 

En ny teknik – ”Active Return Control” – ser till att ratten återgår till mittläget på ett mer naturligt sätt samtidigt som den ökar precisionen i styrningen. Närmast bakom den nya ratten sitter en likaså ny, dynamisk dämpare som minimerar vibrationerna.

 

 

Lägre ljud- och vibrationsnivåer

 

Såväl ljud- som vibrationsnivåerna har sänkts avsevärt i nya Qashqai. Mer och effektivare ljudabsorberande material har lagts in i dörrarna fram liksom bakom hjulhusen bak. Tätningen runt framdörrarna har utökats samtidigt och bak används nu tjockare rutglas (3,85 mm mot tidigare 3,15 mm) – allt för att öka komforten för baksätespassagerarna.

 

Resultatet är lägre nivåer av trafik- och vindbrus i kupén på alla versioner av Qashqai. Genom en kalibrering av drivlinan har ingenjörerna också sänkt motorljudet från 1,6-litersdieseln.

 

För kunderna innebär det här en ännu genuinare premiumkänsla och att man inte blir trött lika lätt. Att ljudet från stereon och handsfree telefonen blir ännu bättre, är andra fördelar. Ingenjörerna har räknat ut att det nu också är 5% lättare att uppfatta tal i kupén under färd – en avsevärd förbättring som kommer alla i bilen till godo.

 

De aerodynamiska egenskaperna har alltid hört till Qashqais styrkor och tacksamt bidragit till att hålla driftskostnaderna nere. De många ändringarna av designen utvändigt innebär inte att aerodynamiken försämrats, luftmotståndskoefficienten ligger kvar på låga 0,32 och hör till de bästa i klassen. Något som bidragit till detta är den nya vortex-generatorn som sitter monterad undertill på stötfångaren fram. Med hjälp av denna teknik, som annars bara förekommer inom flyg- och rymdindustrin, splittras luftflödet under bilen upp av små upphöjningar. Detta hjälper till att sänka luftmotståndet och även vindbruset. Nissan har lämnat in en patentansökan för sin nya innovativa fordonsaerodynamiska lösning.

 

 

Ny Nissan Intelligent Mobility-teknik, med bl.a. ProPILOT för självkörande bilar

 

”Nissan Intelligent Mobility” kallar Nissan sin avancerade teknik för att göra företagets bilar ännu attraktivare, genom att förändra hur de körs, drivs och integreras i samhället. Målsättningen är att öka säkerheten på vägarna och samtidigt få alla som kör en Nissan att känna sig ännu tryggare, göra deras bilkörning ännu roligare och ge dem tillgång till ännu mer uppkopplingstjänster.

 

Sedan lanseringen 2007, har Qashqai stått i centrum för Nissans önskan om att göra denna teknik tillgänglig för alla. Med lanseringen av nya Qashqai, tas detta engagemang för kunderna ytterligare ett kliv.

 

Under 2018 kommer Nissan att introducera ProPILOT i nya Qashqai. Detta markerar det första steget på företagets väg mot självkörande bilar, som genom att automatisera de vanliga uppgifterna bakom ratten, kommer att ge förarna den frihet de önskar sig.

 

ProPILOT kommer att kunna sköta styrning, acceleration och inbromsning i en fil, både i långsamtflytande köer och när man glider fram i lite högre hastigheter. Det innehåller tre olika system: Lane Keep Assist (LKA), Intelligent Cruise Control (ICC) och Traffic Jam Pilot (TJP). ProPILOT är intuitivt att använda och aktiveras via en knapp på ratten. Informationen kommer att visas på kombiinstrumentet, mellan de runda instrumenten. Mer information om ProPILOT kommer närmare lanseringen.

 

Qashqai har utrustats med ny Nissan Intelligent Mobility-teknik. För första gången kan man nu få ”Varning för korsande traffik” i Qashqai– ett system som minskar risken för en kollision i låg hastighet då man backar ut från en parkeringsplats. Om man försöker att backa samtidigt som ett fordon närmar sig bilen, varnar systemet föraren om detta, både med en ljudsignal och visuellt.

 

Intelligent autombroms, som funnits i Qashqai sedan 2014, har uppgraderats med fotgängaravkänning. Med hjälp av en kamera och ett radarsystem fram, bidrar denna innovativa teknik till att lindra följderna av eller t.o.m. helt förhindra en kollision med fotgängare. Dödvinkelvarnaren använder sig nu av radarsensorer istället för kamerabilder, vilket innebär att systemet arbetar i en vidare båge och har högre känslighet.

 

Till Qashqai finns även systemen Identifiering av vägskyltar, Intelligent Driver Alertness, Intelligent parkeringsassistans, Intelligent Around View Monitor och Intelligent filbytesvarnare. För att optimera prestandan har nästa generations styrmoduler använts i många av bilens system.

 

En nyhet för Qashqai är en teknik som kallas Automatisk kvarhållande av bilen i stillastående läge (Stand Still Assist, SSA) och kompletterar systemet Hjälp vid start i backe (Hill Start Assist, HSA) på bilar med manuell växellåda. SSA håller bilen stillastående i upp till 3 min, varefter systemet aktiverar parkeringsbromsen automatiskt. SSA fungerar både i sluttningar och på plan mark och gör att föraren kan ta foten från bromspedalen. Detta förbättrar säkerheten, ökar tillförlitligheten och är inte lika tröttande. En grön indikatorlampa på instrumentpanelen lyser när systemet är aktiverat.

 

Nya Qashqai har fortfarande det 5-stjärniga Euro NCAP-betyg bilen erhöll 2014.

 

 

Effektiva drivlinor med klassens lägsta utsläpp: 99g/km CO2

 

Samma utbud av effektiva motorer finns även till nya Qashqai – välj mellan bensin eller diesel, 6-växlad manuell eller steglös CVT XTronic-växellåda och 2- eller 4-hjulsdrift. Bland dessa motorer hittar vi bl.a. en 1,5-liters dieselmotor på 110 hk, CO2-utsläpp på endast 99 g/km och en förbrukning på snåla 3,8 l/100km – bäst i klassen.

 

Här kan du se hela motorutbudet:

 

Motor

1.5 110 hk diesel

1.6 130 hk diesel