Nya Nissan X-Trail – världens mest sålda SUV – nu ännu bättre

  • Nu har Nissans mest sålda modell globalt, flaggskeppet bland crossovermodellerna, Nissan X-Trail, uppgraderats och blivit ännu bättre
  • Förbättringarna gäller i första hand exteriören, förfiningen invändigt, innovativ ny teknik och praktiskheten för ägarna
  • Nu introduceras modellversionen N-Connecta också för X-Trail
  • Nya X-Trail kommer att kunna fås med ProPILOT-systemet för självkörande bilar
  • Uppgraderingarna befäster X-Trails ställning som den perfekta bilen för alla familjeäventyr
  • Säljstart i höst.

 

16.6.2017 – Nu har Nissan X-Trail uppgraderats på flera punkter, för ännu högre kvalitet och ännu mer förfining. Till förändringarna hör den mer distinkta och robusta designen på bakpartiet, högre kvalitet i kupén med flera finesser, mer praktisk och ny innovativ teknik, som gör det ännu säkrare på vägen.

 

Nissan X-Trail har alltid karakteriserats av muskulösa, skulpterade former med skarpskurna kanter, stora hjulhus och sin eleganta välvda motorhuv. Alla dessa kännetecken finns kvar på nya X-Trail och framhävs nu ännu tydligare av frontens nya distinkta och robusta design, som tar dynamiken och premiumkänslan till en ny nivå.

 

Den praktiska interiören i nya X-Trail gör den till den perfekta bilen för äventyrslystna familjer. Kupén är fortfarande extremt rymlig och bekväm, t.ex. är knäutrymmet i den andra sätesraden det största i klassen. Här finns smarta förvaringslösningar och praktiska finesser, t.ex. är baksätet i den andra raden skjutbart och ryggstöden har ställbar lutning. I den 7-sitsiga versionen (som utgör 40% av produktmixen i Europa) är det enkelt att ta sig i och ur den tredje sätesraden.

 

Efter önskemål från kunderna om en ljudanläggning i hifi-klass för nya X-Trail, är modellversion Tekna nu som standard utrustad med en helt ny ljudanläggning med 8 högtalare. Systemet, som kommer från Nissans ”Premium Audio Partner” BOSE, innehåller två diskanter (25 mm) vid vindrutan, en bashögtalare (165 mm) i framdörrarna och en mellanregisterhögtalare (130 mm) i bakdörrarna.

 

Modellversionsutbudet för X-Trail har utökats med N-Connecta – för större valmöjligheter och fler åtråvärda finesser.

 

För kunder som vill ha mer frihet och flexibilitet, kan nya Nissan X-Trail fås med ”ProPILOT”, Nissans teknologi för självkörande bilar. Kommer under 2018.

 

Förbättringarna av X-Trail är baserade på kundkännedom och feedback från dem och har gjorts för att förstärka X-Trails ställning som den perfekta bilen för alla familjeäventyr.

 

Nissan X-Trail, som avtäcktes tidigare denna månad i Cardiff i samband med finalen i UEFA Champions League, kommer att börja säljas i höst runt om i hela Europa.

 

 

Nya Nissan X-Trail i detalj

 

X-Trail är Nissans storsäljare. Denna 7-sitsiga crossover, som riktar sig till äventyrslystna familjer, är företagets mest sålda bil globalt.

 

Om vi räknar in den amerikanska marknaden, där modellen går under namnet Rogue, har Nissan X-Trail sålts i fler än 3,7 miljoner exemplar sedan den lanserades år 2000. Snudd på en halv miljon av dessa fann sina ägare på den europeiska marknaden där X-Trail fortsatt är oerhört populär. Ca 115.000 exemplar av modellen har sålts i Europa sedan den helt nya, 3:e generationen av X-Trail lanserades 2014. Efterfrågan har stigit betydligt från år till år – försäljningen fördubblades från 2014 till 2015 och det totala antalet sålda bilar steg med ytterligare 40% året efter!

 

Den har också slagit rekord: Med försäljningen av Rogue inräknad, var X-Trail den populäraste SUV:en i världen verksamhetsåret 2016 – försäljningen nådde 766.000 exemplar, något som ingen av konkurrenterna nådde upp till.

 

X-Trail har vidareutvecklats hela tiden. 2016 lanserade Nissan en ny 2,0-liters dieselmotor på 177 hk för bilen och breddade därigenom utbudet för att tillgodose kraven från de som behövde en effektstarkare drivlina.

 

Som vanligt när det gäller en Nissan, oberoende av hur stor eller liten den är, har alla förbättringarna gjorts med fokus på kunderna. Resultatet är nya X-Trail; med en robust och distinkt exteriör, förfinad kupé med högre kvalitet, ny innovativ teknik och fler praktiska detaljer.

 

 

Robust ny design utvändigt

 

Nissan X-Trail har alltid karakteriserats av muskulösa, skulpterade former med skarpskurna kanter, stora hjulhus och av sin eleganta välvda motorhuv. Alla dessa kännetecken finns kvar på nya X-Trail och framhävs nu ännu tydligare av frontens nya distinkta och robusta design, som tar dynamiken och premiumkänslan till en ny nivå.

 

Den nya ”V-motion”-grillen är bredare än tidigare, för att ge ett mer effektfullt intryck på vägen tillsammans med stötfångarens storslagna design. De nya formerna går mer i karossfärgen, samtidigt som de svarta plastdetaljerna nu fått en tuff, högblank finish.

 

Strålkastarenheterna har en design som skiljer sig mycket tydligare mellan halogenstrålkastarna på versionerna Visia, Acenta och N-Connecta och LED-strålkastarna på Tekna. Båda visar upp en moderniserad version av varselljusets bumerangformade design.

 

På modeller utrustade med LED-strålkastare är det adaptiva strålkastarsystemet (AFS) nu integrerat i halvljuset. Det innebär att det också innehåller dynamiskt kurvljus, som vrider sitt ljus beroende på rattutslaget och hur fort bilen färdas. X-Trail och nya Qashqai är de första bilarna på europamarknaden som Nissan utrustar med AFS. Fördelen med systemet är att det lyser upp bättre inne i kurvan och på så sätt förbättrar säkerheten. Vid helljus är ljusbilden bredare än tidigare, vilket också det förbättrar sikten för föraren.

 

Dimljusen fram har vidareutvecklats. De sitter smart integrerade i den nya stötfångaren och är nu rektangulära istället för runda. Fr.o.m. modellversion N-Connecta är de standard.

 

Även parkeringssensorerna fram har förfinats. Tidigare satt de inbyggda i stötfångaren men stack ut litegrann. Nu ligger de helt i plan med ytan. Skillnaden kan tyckas liten, men visar på den detaljnoggrannhet och premiumkaraktär som kännetecknar Nissan.

 

Stötfångaren bak har fått ny design. Den har nu en robustare look och pryds av ny kromdekor. Baklyktorna är nu av LED-typ rakt igenom och även bak har parkeringssensorerna uppdaterats.

 

Den största förändringen om man betraktar nya X-Trail från sidan, är den kromade sidolist som löper längst ned på dörrarna. Listen, som är standard för modellversion Tekna, ger bilen en mer dynamisk utstrålning. Nya 17"- (för Visia och Acenta) och 18"-lätmetallfälgar (N-Connecta) är nu standard, medan 19”-fälgarna är desamma som på den förra modellen (Tekna).

 

Uppgraderingarna har utökat X-Trails längd med 50 mm till totalt 4.690 mm. Både bredden (1.830 mm), höjden (1.710 mm) och hjulbasen (2.705 mm) är oförändrade. De utvändiga förändringarna har inte påverkat X-Trails aerodynamiska egenskaper negativt – luftmotståndskoefficienten ligger kvar på låga 0,32.

 

Sex av de åtta tidigare färgerna är desamma som för den förra modellen, fyra nya har tillkommit: Orange Pearl, Red Pearl, Blue Pearl Metallic och Dark Brown Pearl.

 

 

Ny premiuminteriör bjuder på ännu mer förfining

 

Kupén i nya Nissan X-Trail har förbättrats på en lång rad punkter, för att ta kvalitetskänslan till en ny nivå. Det första man lägger märke till när man sätter sig i förarsätet är den nya ratten som avspeglar den senaste designen i Nissans modeller globalt och är standard för alla versioner av X-Trail. Ratten är nu horisontell längst ned, och denna D-form gör det enklare för föraren att stiga i och ur samtidigt som den ger ratten än sportigare look och känsla.

 

Rattens kompakta nav är mindre än tidigare och de tre ekrarna tunnare, vilket skapar ett utrymme upptill som är 17% större, allt för att instrumenten ska vara ännu enklare att se. 4-vägsreglagen till kombimätarens display (på den vänstra ekern) och farthållaren (på höger ratteker) är nya, mer intuitiva och gör att man kan hålla blicken på vägen längre.

 

Rattkransens tjocklek har ökats till 37,5 mm (från tidigare 34), för att erbjuda ännu bättre grepp och komfort. Rattdesignen har förfinats, bl.a. med detaljer i Satin silver på mittekern, som går i samma still som den karakteristiska ”V-motion”-grillen. En ny finess är rattvärmen (standard i modellversion Tekna).

 

Oberoende av om man valt en 5- eller 7-sitsig version av X-Trail, är den läderklädsel som är standard för modellversion Tekna, rutsydd för att ge sätet mer konturer.

 

Stolsvärme bak (ej i 3:e raden) är en nyhet som är standard i modellversion Tekna. Den som vill ha något alldeles extra väljer med fördel den tvåfärgade läderklädseln (läderfärgad + svart) som finns som tillval för Tekna.

 

Nya X-Trail har uppgraderats på fler sätt för att bjuda sina kunder på högre kvalitet och mer förfining.  Ett nytt, läderklätt knäskydd har lagts till på båda sidor av mittkonsolen och området ovanför handskfacket har fått en modernare finish. Dekorlisterna runt luftintagen går nu i svart högglans.

 

Ett större urval dörrklädslar skiljer de olika versionerna åt och mittarmstödets förvaringsutrymme har fått ny utformning. Kunder som väljer en CVT XTronic-automatväxellåda, kan märka att växelväljaren fått ny design och att den nu inramas av en damask av konstläder.

 

Den praktiska interiören i nya X-Trail gör den till den perfekta bilen för äventyrslystna familjer. Kupén är fortfarande extremt rymlig och bekväm, t.ex. är knäutrymmet i den andra sätesraden det största i klassen. Här finns smarta förvaringslösningar och praktiska finesser, t.ex. är baksätet i den andra raden skjutbart och ryggstöden har ställbar lutning. I den 7-sitsiga versionen (som utgör 40% av produktmixen i Europa) är det enkelt att ta sig i och ur den tredje sätesraden.

 

 

Ny praktisk funktion för bakluckan är bra när man har händerna fulla

 

Tekna-versionen har tidigare haft elektrisk baklucka som standard. I nya X-Trail har denna finess tagits ett steg längre med hjälp av en funktion som gör att man slipper använda händerna. När man har man händerna fulla av matkassar eller kanske bär trötta små barn till bilen, räcker det med att man vickar lite med foten under stötfångaren för att öppningsmekanismen ska aktiveras automatiskt.

 

Bagageutrymmet i nya X-Trail är större än tidigare. Tack vare bättre disposition har bagageutrymmesvolymen kunnat ökas från 550 till 565 liter med alla säten uppfällda i den 5-sitsiga versionen. Lastkapaciteten i den 7-sitsiga versionen ligger kvar på 445 liter. Det totala utrymmet med alla sätena nedfälla har vuxit till 1.996 liter.

 

Bagageutrymmet i samtliga versioner är som standard utrustade med Nissan innovativa lasthanteringssystem Flexiboard, vars hyllplan och avdelare kan konfigureras på 9 olika sätt. Bl.a. kan man skapa ett dolt fack för att hålla värdesaker gömda för nyfikna blickar – praktiskt inte minst när man är på utflykt med familjen.

 

 

Nya BOSE Premium audio system

 

Efter önskemål från kunderna om en ljudanläggning i hifi-klass för nya X-Trail, är Tekna nu som standard utrustad med en helt ny ljudanläggning med 8 högtalare. Det kompetenta systemet, som kommer från Nissans ”Premium Audio Partner” BOSE, innehåller två diskanter (25 mm) vid vindrutan, en bashögtalare (165 mm) i framdörrarna och en mellanregisterhögtalare (130 mm) i bakdörrarna. Dessutom sitter det två bashögtalare (115 mm) inneslutna i en specialbyggd högtalarlåda på 7,7 liter i reservhjulsbaljan. En digital 8-kanalsförstärkare med separat frekvenskorrigering och signalbehandling sitter placerad under passagerarsätet.

 

Denna anläggning från BOSE har finavstämts för X-Trail och är det mest kompletta ljudsystem som Nissan någonsin erbjudit sina kunder i Europa. BOSE Premium audio system skapar en bredare ljudbild för en närmast konsertliknande musikupplevelse, med kristallklara toner, enastående akustik och minimal distorsion även vid hög volym.

 

Feedback från kunder har lett till förbättringar också av de båda andra infotainmentsystemen till X-Trail. För första gången är nu digitalradio (DAB) standard, medan NissanConnects pekskärm till navigationssystemet (standard fr.o.m. modellversion N-Connecta, tillval för Acenta) har fått ett nytt mer app-liknande  användargränssnitt. Om man valt NissanConnect-systemet är nya X-Trail nu också försedd med en hajfensantenn på taket för bättre mottagning och en modernare look.

 

Ny modellversion – ”N-Connecta” –  för ännu fler valmöjligheter

 

Nya X-Trail finns nu i ytterligare en version. I tillägg till redan befintliga Visia, Acenta och Tekna ska nu läggas ”N-Connecta”, som precis som för andra Nissan-modeller ligger mellan Acenta och Tekna, som den tredje av fyra versioner. Redan tidigare har det på de europeiska marknaderna erbjudits specialversioner med liknande utrustnings, så lanseringen av N-Connecta är en logisk fortsättning på detta.

 

Modellversion N-Connecta fokuserar på stil, praktiskhet och Nissan Intelligent Driving-teknik och har skapats för att erbjuda kunderna extra mervärde. Utöver det som Acenta bjuder på, ger N-Connecta kunderna också tillgång till infotainmentsystemet NissanConnect, Intelligent Around View Monitor, Intelligent nyckel, takreling, parkeringssensorer (fram och bak) och baklucka med automatisk öppningsfunktion.

 

 

Ny Nissan Intelligent Mobility-teknik, med bl.a. ProPILOT för självkörande bilar

 

”Nissan Intelligent Mobility” kallar Nissan sin avancerade teknik för att göra företagets bilar ännu attraktivare genom att förändra hur de körs, drivs och integreras i samhället. Målsättningen är att öka säkerheten på vägarna och samtidigt få alla som kör en Nissan att känna sig ännu tryggare, göra deras bilkörning ännu roligare och ge dem tillgång till ännu fler uppkopplingstjänster.

 

Under 2018 kommer Nissan att introducera ProPILOT i nya X-Trail. Detta markerar det första steget på företagets väg mot självkörande bilar, som genom att automatisera de vanliga uppgifterna bakom ratten ger förarna mer frihet.

 

ProPILOT kommer att kunna sköta styrning, acceleration och inbromsning vid körning i en fil, både i långsamtflytande köer och när man glider fram i lite högre hastigheter. Det innehåller tre olika system: Lane Keep Assist (LKA), Intelligent Cruise Control (ICC) och Traffic Jam Pilot (TJP). ProPILOT är intuitivt att använda och aktiveras via en knapp på ratten. Informationen kommer att visas på kombiinstrumentet, mellan de runda instrumenten. Mer information om ProPILOT kommer att släppas närmare lanseringen.

 

X-Trail har utrustats med ny Nissan Intelligent Mobility-teknik. För första gången kan man nu välja ”Cross traffic Alert bak” – ett system som minskar risken för en kollision i låg hastighet då man backar ut från en parkeringsplats. Om man försöker att backa samtidigt som ett fordon närmar sig bilen, varnar systemet föraren om detta, både med en ljudsignal och visuellt.

 

Intelligent autobroms, som funnits i X-Trail sedan 2014, har uppgraderats med fotgängaravkänning. Med hjälp av en kamera och ett radarsystem fram, bidrar denna innovativa teknik till att minimera riskerna för kollisioner med fotgängare.

 

En nyhet för X-Trail är en teknik som kallas Stand Still Assist (SSA) och som kompletterar funktionen Start i backe, på bilar med manuell växellåda. SSA håller bilen stillastående i upp till 3 min. varefter systemet aktiverar parkeringsbromsen automatiskt. SSA fungerar både i sluttningar och på plan mark och gör att föraren kan ta foten från bromspedalen. Detta förbättrar säkerheten, ökar tillförlitligheten och är inte lika tröttande. En grön indikatorlampa på instrumentpanelen lyser när systemet är aktiverat.

 

Till X-Trail finns även en lång rad andra assistanssystem, som Identifiering av vägskyltar, Intelligent trötthetsvarnare, Intelligent parkeringsassistanst, Intelligent Around View Monitor och Filbytesvarnare. Dessa praktiska tekniska lösningar ger föraren en tryggare känsla bakom ratten och höjer tilliten för bilen samtidigt som de bidrar till att göra X-Trail till den perfekta bilen för alla familjeäventyr.

 

Nya X-Trail har fortfarande det 5-stjärniga Euro NCAP-betyg bilen erhöll 2014.

 

 

Trygg körning: nya X-Trail lika förfinad som vanligt

 

Trygghet är ett gemensamt kännetecken för alla bilar som Nissan producerar. Man märker det genom en smidigare och mer förfinad körkänsla, med precis styrning och enastående vägegenskaper – på motorväg, landsväg och i stan.

 

Den trygga körning som Nissan X-Trail redan bjuder på, har förts vidare till den nya modellen och ger kunderna både lätt förutsebar och säker prestanda under bilens hela livslängd.

 

Även det effektiva motorutbudet förs vidare till den nya generationen. Bland de tre motorerna märks den 2.0-litersdiesel på 177 hk som lanserades 2017.  Det innebär att man har möjlighet att välja mellan en bensindriven motor och två olika starka dieslar, en 6-växlad manuell växellåda eller en steglös CVT XTronic-växellåda och 2- eller 4-hjulsdrift och på så sätt anpassa bilen perfekt efter de egna behoven.

 

Här kan du se hela motorutbudet:

 

Motor

1.6   130 hk diesel

1.6   130 hk diesel

1.6   130 hk diesel

2.0   177 hk diesel

2.0   177 hk diesel

2.0   177 hk diesel

1.6   163 hk bensin

Växellåda

6MT   (2WD)

6MT   (4WD)

CVT (2WD)

6MT   (4WD)

CVT   (2WD)

CVT   (2WD)

6MT   (2WD)

CO2   (g/km)

129

139

135

149

148

158

145

Bränsleförbrukning,   blandad körning, l/100km

4,9

5,3

5,1

5,6

5,6

6

6,2

Alla prestandavärden avser modell med 17”-fälgar

 

 

Standardutrustning och tillval

 

Alla nya Nissan X-Trail levereras som standard med 6 krockkuddar plus assistanssystem som låsningsfria bromsar, elektronisk bromskraftsfördelning och elektronisk stabiliseringskontroll. I standardutrustningen ingår även farthållare med hastighetsbegränsare, Bluetooth-anslutning, manuell luftkonditionering, elektriskt justerbara och uppvärmda sidobackspeglar samt lättmetallfälgar.

 

Beroende på vilken modellversion det handlar om, finns även andra finesser att välja mellan, t.ex. ett öppningsbart panoramasoltak, läderklädsel, tonade rutor, luftkonditionering med 2 zoner och en takreling. Många av de finesser som högre modellversioner är utrustade med, kan fås som tillval för lägre versioner.

 

Som tillval finns också stylingplattor och sidobågar. Bland Nissans Original-tillbehör hittar vi ett lastförskjutningsskydd, takbågar och en fast monterad dragkrok med elektrisk påkoppling.

 

Utrustningen i de olika modellversionerna av nya X-Trail varierar mellan olika länder. Kontakta därför en lokal Nissan-återförsäljare för detaljerad information.