Nissan X-Trail 2,0-liters diesel: större motor, större äventyr

  • Ny, starkare motor på 177HK för att möta kundernas krav
  • Xtronic CVT växellåda med fyrhjulsdrift nu för första gången på X-Trail  
  • 6-växlad manuell växellåda med fyrhjulsdrift
  • Förfinad och bekväm, passar utmärkt för långa bilresor
  • Den perfekta bilen för den äventyrslystna familjen
  • Försäljningen av X-Trail i Sverige har ökat med 66% under 2016

 

Nissan har lanserat en ny, kraftfull dieselmotor med större kapacitet för Nissans flaggskepp X-Trail crossover. 2,0-liters motorn finns för beställning nu och de första kundleveranserna beräknas ske under våren 2017.

 

Motorn har en effekt på 177HK vid ett vridmoment på 380Nm. Det ger utmärkt dragkraft över hela varvtalsregistret.  Det är ett betydande lyft när det gäller motorkraft från nuvarande 1,6-liters dieselmotorn på 130HK. Den nya motorn möter kundernas behov av och krav på en drivlina med högre prestanda.

 

En nyhet för modellserien är möjligheten att välja Nissans Xtronic CVT automatlåda med fyrhjulsdrift. Tillsammans med en 6-växlad manuell växellåda med tvåhjulsdrift som ytterligare tillval, innebär detta att Nissans modellsortiment i den större SUV-sektorn har breddats och ökar attraktionskraften hos redan mycket populära X-Trail.

 

Med den nya 2,0-liters motorn är X-Trail den perfekta partnern för familjer som söker efter fler upplevelser. Bilmodellen har fem eller sju säten, stort bagageutrymme, smarta förvaringsutrymmen och tillräcklig dragförmåga för att uppfylla kundernas behov.

 

X-Trail är en modell som lockar många köpare. För hela Europa har försäljningen gått upp med 50% under 2016 till och med oktober, jämfört med föregående 12 månader och försäljningen i Sverige med 66 % till och med december. Försäljningen beräknas växa ytterligare när den nya modellen kommer. Branschdata visar att bilmodeller med hög effekt står för 46% av segmentet för mellanstora SUV-modeller och genom lanseringen av 2,0-liters dieselmotorn ökar X-Trails marknadsandel med 41%.

 

Guillaume Cartier, Senior Vice President för Sales & Marketing på Nissan Europe, har gett följande kommentar: "Flaggskeppet Nissan X-Trail är en crossover med fokus på att leverera det som kunderna önskar. För första gången erbjuder X-Trail en automatlåda med fyrhjulsdrift. Det innebär en avsevärd förbättring av X-Trails redan mycket starka modellsortiment. Det är också en attraktiv uppgradering av vår redan framgångsrika modell med en 1,6-liters dieselmotor."

 

Det mest uppseendeväckande med den nya 2,0-liters dieselmotorn är att den ger en förfinad och komfortabel körupplevelse, som är utmärkt vid långa bilresor. Motorn uppfyller utsläppsnormerna för Euro 6 och finns i två versioner:

 

                                                      

Modell

CO2 

Bränsleförbrukning (blandad körning)

2,0 4WD 6-växlad manuell

149 g/km

5,6 l/100 km

2,0 4WD X-Tronic CVT automat 

158 g/km

6,0 l/100 km

 

 

Designen av Nissan X-Trail har behållits oförändrad. De skulpturala, muskulösa linjerna i exteriören ger ett kraftfullt intryck från alla vinklar. Ett eget tydligt uttryck, men ändå en del av Nissans crossover-familj tack vare välkända stildetaljer såsom V-motion-grillen.

 

Interiören erbjuder komfort och utrymme i premiumklass för att möta behoven hos moderna familjer. Bilmodellen finns både med fem och sju säten. Det flexibla sätessystemet innebär att det finns många möjligheter att skapa gott om utrymme för passagerarna och bagaget.

 

Den andra sätesraden kan delas och fällas 60/40 för att ge extra plats för bagaget. Sätena kan lutas tillbaka för att ge passagerarna extra komfort och de kan skjutas framåt för att man lättare ska kunna gå in och ut från tredje sätesraden. Tredje sätesraden delas 50/50 och kan fällas ner till ett helt plant golv för att skapa maximal lastyta.

 

Elmanövrerad bakklucka finns som tillval. Luckan styrs via en knapp på luckan, via Nissan iKey eller via en knapp vid förarplatsen. När luckan öppnas ser man Nissans innovativa system för lastning, som innebär att hyllor och lastavskiljare kan ställas in på 18 olika sätt för att organisera lastningen av bagaget så optimalt som möjligt. Bland annat kan man få ett dolt utrymme, där värdesaker kan förvaras utan insyn.

 

Bagageutrymmet rymmer 550 liter (445 liter på den 7-sitsiga versionen och 135 liter när tredje raden är uppfälld). Den totala lastytan när alla säten är nerfällda, är 1982 liter.

 

Premiumfunktioner, som ger känslan av extra komfort och bekvämlighet, är bland annat ett elmanövrerat panoramaglastak, skinnklädsel med dubbla stickmönster, LED-belysning invändigt och blanksvart inredning med metallic-inslag. Snabbuppvärmda framsäten är skönt att ha på kalla vintermorgnar och uppvärmda/kylda burkhållare ser till att drycken håller rätt temperatur. Nissan X-Trail finns med infotainmentsystemet NissanConnect med 7" pekskärm samt DAB digitalradio, Bluetooth-uppkoppling och audio streaming.

 

Ett stort sortiment av Nissan Originaltillbehör kan väljas till, bland annat lastförskjutningsskydd bak, avtagbar dragkoppling, kromade sidobackspegar, instegsskydd och dekorelement till exteriören fram, bak och på sidan av bilen.

 

Det centrala för X-Trails position som den perfekta bilen för familjeutflykterna, är fyrhjulsdriftssystemet All-Mode 4x4-i som finns som tillval. När bilen är utrustad med detta system, kan föraren välja att hela tiden köra med 2WD för maximal effektivitet eller Auto Mode, som ständigt övervakar förhållandena och fördelar vridmomentet mellan fram- och bakhjulen för att få bäst dragkraft, eller 4WD Lock Mode i svårframkomlig terräng. Det gör att föraren alltid kan känna sig lugn och trygg oavsett hur vägunderlaget ser ut.

 

All-Mode 4x4-i innebär att Nissan X-Trail 2,0-liters diesel är perfekt för förare som vill ha ett effektivt dragfordon. Max släpvikt med bromsat släp är 2000 kg för den manuellt växlade versionen och 1650 kg för CVT-versionen. Bilen passar därför perfekt som dragfordon för husvagn, hästsläp, båtar och trailers.

 

Liksom alla crossovermodeller från Nissan, erbjuder X-Trail 2,0-liters diesel en säker och trygg upplevelse på vägen tack vare flera avancerade, intelligenta förarhjälpsystem. Bland annat Nissan Safety Shield-tekniken med Frontalkollisionsvarning med autobroms, Trötthetsvarningssystem, Identifiering av vägskyltar, Helljusassistans, Dödvinkelvarning och Filbytesvarnare.

 

Bilen kan också utrustas med Vehicle Dynamic Control, Bromsassistans, Aktiv karosskontroll, Aktiv spårkontroll, Aktiv motorbroms, Intelligent parkeringsassistans, Hjälp vid start i backe och Intelligent Around View Monitor med rörelsedetektor.

  

Prestandauppgifter för bilar utrustade med 19" lättmetallfälgar, som är standard på dessa versioner (Tekna),  är följande:

 

Modell

CO2 

Bränsleförbrukning (blandad körning)

4WD 6-växlad manuel

153 g/km

5,8 l/100 km

 4WD X-Tronic CVT automat

162g/km

6,1 l/100 km