Nissan genomför tester av självkörande bilar på europeiska vägar

  • Demonstrationer under verkliga förhållanden på gator i London
  • Ingår i Nissans utvecklingsprogram som genomförs på flera kontinenter
  • Självkörande teknologi för bilar är en grundpelare i strategin bakom Nissan Intelligent Mobility

Som en del av Nissans åtagande att skapa en mobil framtid med noll utsläpp och noll dödsolyckor, genomförde företaget idag  tester inför media med nästa generation av självkörande prototyper i verklig trafikmiljö i östra London. 

Detta är första gången som Nissan har demonstrerat den senaste tekniken för självkörande bilar på allmänna vägar i Europa. Nissan har tidigare genomfört tester på allmänna vägar i Japan och USA för att utsätta den lättanvända, självkörande tekniken för verkliga trafiksituationer.Passagerare i framsätet och baksätet fick möjlighet att uppleva teknologin, som använder sig av millimetervågradar, laserscannrar, kameror, höghastighetsdatorchips och en speciellt utvecklad HMI (Human Machine Interface), bara för att nämna några tekniska system. Alla dessa hjälper till att styra bilen både på motorvägar och gator i stadsmiljö, även i rondeller, när destinationspunkterna har lagts in i navigeringssystemet.

Takao Asami, Senior Vice President, Research and Advanced Engineering på Nissan, säger: "Innovation och ingenjörskonst är hjärtat i Nissans varumärke och engagerar alla våra medarbetare. Dessa tester av Nissans framtida teknologi för självkörande bilar, som utfördes under svåra förhållande på Londons gator, understryker vårt åtagande att leverera Nissan Intelligent Mobility till våra kunder.

Testerna i London sker strax efter att Nissan gått ut med informationen att både uppdaterade Qashqai och nya Nissan LEAF, som båda kommer att lanseras inom kort, kommer att vara utrustade med den självkörande teknologin ProPILOT, som gör det möjligt att låta bilen köra självständigt i en fil på motorväg. I Japan lanserade Nissan förra året modellen Serena, företagets första modell som är fabriksutrustad med ProPILOT. I december belönades den självkörande teknologin ProPILOT i nya Nissan Serena med det japanska priset Car of the Year Innovation Award 2016-2017.

Det finns också planer på att lansera teknologin på de amerikanska och kinesiska marknaderna. Utveckling av den självkörande teknologin, så att den även kan klara flera filer och låta bilen självständigt byta fil på motorväg, är på gång och kommer enligt planerna att lanseras 2018. Bilar med självkörande teknik för vanliga landsvägar och vägkorsningar, lanseras enligt planerna 2020.

Nissan Intelligent Mobility

Världen står inför mycket svåra utmaningar, såsom klimatförändringar, trafikstockningar, trafikolyckor med dödlig utgång och ökande luftföroreningar. Nissan har åtagit sig att möta dessa utmaningar genom att göra transporterna säkrare, smartare och roligare. Målet är att uppnå noll utsläpp och noll dödsolyckor på vägarna. Nissan Intelligent Mobility är färdplanen för att nå fram till målet.

Med visionen om mobilitet för alla, implementerar Nissan dessa innovationer från lyxsegmenten till kompakta volymmodeller och ser till att alla har tillgång till teknikens fördelar. Nissan gör bilen till en spännande partner för alla kunder.

Nissan Intelligent Mobility omfattar tre kärnområden inom innovation:

Nissan Intelligent Driving hjälper till att ge kunderna trygghet genom att öka säkerheten, kontrollen och komforten för alla i bilen.   Byggstenarna bakom tekniken för självkörande bilar finns redan inbyggda i Nissans bilar, som har ett omfattande utbud av avancerade säkerhetsfunktioner såsom Intelligent Around View Monitor och Intelligent Filbytesvarnare.  Tekniken för självkörande bilar kan man redan idag hitta i vissa bilmodeller från Nissan, till exempel Nissan Serena, som är den första modellen för massmarknaden utrustad med ProPILOT-teknologi. Nissan har planer att utvidga den här tekniken till fler modeller för Europa, Japan, Kina och USA. Tio modeller kommer att lanseras 2020 av Renault-Nissan Alliansen

Nissan Intelligent Power gör det ännu mer spännande för kunderna att köra bil eftersom tekniken innebär att utsläppen minskar och bränsleekonomin förbättras. Nissan har en antagit en helhetssyn när det gäller att uppnå mobilitet med noll utsläpp, genom att göra förbränningsmotorerna effektivare och införa mer avancerade teknologier i företagets elbilar. Vi fortsätter att utveckla teknologier för olika drivlinor enligt Nissan Intelligent Power. Effektiva drivlinor som passar bäst för olika marknadssegment och olika regioner över hela världen.  Vi har ett varierat utbud av EV-baserade teknologier i vår portfölj utöver 100% eldrivna bilar, bland annat e-Power (serietillverkade hybrider) och bränslecellsdrivna elbilar. Varje ny teknologi kompletterar portföljen, men ersätter inte andra teknologier.

Nissan Intelligent Integration förbättrar möjligheterna för kunderna att vara uppkopplade, genom att på ett enkelt sätt länka Nissans bilar till det omgivande samhället. Nissan bidrar till att skapa ett hållbart ekosystem, där bilar interagerar med människor, andra bilar och trafikmiljöns infrastruktur.  Denna satsning kommer så småningom att leda till fjärrstyrning av bilar, minskade trafikstockningar, effektivare bildelningssystem och bättre energistyrning.

Nissan Intelligent Mobility syftar inte till att förhindra människor från att köra bil. Istället handlar det om att skapa en bättre framtid för Nissans kunder, där bilen är deras partner och där förare kan känna sig tryggare och mer uppkopplade.