CARLOS GHOSN, CEO FÖR NISSAN, PRESENTERADE BANBRYTANDE TEKNOLOGIER OCH PARTNERSKAP PÅ CES SOM KOMMER ATT LEDA TILL MOBILITET MED NOLL-UTSLÄPP OCH NOLL-DÖDSOLYCKOR

Tillkännagivandet avser innovationer som utvecklats med teknik från NASA för sömlös integrering av självkörande bilar, nya LEAF och Nissans första tester med målet att utveckla förarlösa fordon

6.1.2017 – Som huvudtalare vid 2017 Consumer Electronics Show (CES) presenterade Carlos Ghosn, Nissan Chairman of the Board och CEO, flera teknologier och partnerskap som kommer att leda till en framtida mobilitet med noll utsläpp och noll dödsolyckor.

"På Nissan utvecklar vi inte ny teknologi för teknologins skull. Det är inte heller så att vi bara utnyttjar de bästa teknologierna i toppmodellerna", sade Carlos Ghosn i sitt tal. "Från början har vi arbetat med att utveckla de rätta teknologierna för hela vårt spektrum av bilar och de flesta människor. Detta kräver mer än innovation, det kräver uppfinningsrikedom. Och det är just detta vi leverera med Nissan Intelligent Mobility."

Med flera högre chefer från Nissan på plats för att demonstrera dessa teknologier lyfte Carlos Ghosn fram fem viktiga punkter.

För att påskynda utvecklingen tills vi får se självkörande bilar på vägarna presenterade Carlos Ghosn en banbrytande teknologi, som kallas "Seamless Autonomous Mobility,” eller SAM. SAM är en teknologi som utvecklats av NASA. Teknologin innebär att med artificiell intelligens (AI) i bilar i samverkan med mänskliga insatser, hjälpa självkörande bilar att fatta beslut i oförutsedda situationer och bygga upp kunskap om AI i bilar. Denna teknologi kommer att göra det möjligt för miljoner självkörande bilar att samverka i trafiken med mänskliga förare inom en snar framtid. Detta ingår i Nissan Intelligent Integration.

  • Carol Ghosn sade också att Nissan kommer att ta ytterligare ett steg framåt i företagets strategi mot självkörande bilar genom att i år för första gången inleda tester i Japan med målsättningen att utveckla självkörande bilar för kommersiellt bruk. I nära samarbete med Japans ledande internetföretag DeNA kommer Nissan först att fokusera på tester i nationella strategiska specialzoner i Japan, för att göra teknologin för självkörande bilar mer fullkomlig. Längre fram kommer testerna att utvidgas och till år 2020 även omfatta kommersiellt utnyttjande av teknologin för mobilitetstjänster i Tokyo’s cityområde.

  • Utöver framstegen för Nissans strategi för självkörande bilar, meddelade Carlos Ghosn att Nissan planerar att stärka sin position inom elbilsmarknaden, där man idag är ledande med mer än 250 000 sålda Nissan LEAF över hela världen sedan 2010. Carol Ghosn sade att en ny version av LEAF kommer inom en snar framtid och innebär ett nytt kapitel i Nissan Intelligent Power. Nästa modell av världens mest sålda elbil kommer också att vara utrustad med ProPILOT-teknologi, som är Nissans teknologi för självkörande bilar att köra enkelfiligt på motorväg

  • När det gäller nätuppkopplade bilar, som utnyttjar både Nissan Intelligent Driving och Nissan Intelligent Integration, meddelade Carol Ghosn att Renault-Nissan Alliansen fortsätter sitt samarbete med Microsoft för att bygga nästa generation av teknologi för nätuppkopplade bilar. Ogi Redzic, Alliance SVP of Connected Vehicles and Mobility Services, visade hur Microsofts teknologi för personlig assistans, Cortana, kan göra körningen mer produktiv och sömlös. Cortana är en av teknologierna som alliansen och Microsoft utforskar tillsammans.

  • För att stödja den politiska miljön och planering som krävs för att integrera dessa teknologier i städer runt om i världen, tillkännagav Carlos Ghosn ett nytt partnerskap med 100 Resilient Cities, som är ett initiativ av The Rockefeller Foundation (100RC). Det är ett globalt icke vinstdrivande projekt för att hjälpa städer att bygga upp motståndskraft mot fysiska, sociala och ekonomiska utmaningar. Tillsammans ska Nissan och 100RC hjälpa städer att lägga grunden till självkörande bilar, elbilar och nya mobilitetstjänster. Nissan är 100RC:s första samarbetspartner från bilbranschen.

"Vi hälsar andra välkomna att vara med i detta projekt, från teknikföretag till e-handelsföretag, samåknings- och bildelningsföreningar samt sociala entreprenörer , som kan hjälpa oss att testa och utveckla nya fordon och tjänster och se till att alla har tillgång till de senaste teknologierna och tjänsterna som underlättar deras liv", säger Carlos Ghosn.

Följ oss på Twitter med hashtagen #Nissan #CES2017.

See the full CES press pack in English here.