NYA NISSAN JUKE NISMO RS GER SIG UT PÅ VÄGARNA

  • Nya Nissan Juke NISMO RS lanseras över hela Europa i december 2014
  • DIG-T-motorn på 1,6 liter levererar 218HK - 18HK mer än Juke NISMO
  • Exakt manövrering för mer fokuserad körning
  • Mekaniska limited slip differentialer är standard på 2WD-modellerna
  • Finns med både 6-stegad manuell växellåda samt med Xtronic automatväxellåda med 8-stegat manuellt läge med rattpaddlar

Väntan är nästan över! Nissan Juke NISMO RS kommer att storma in i bilhallarna över hela Europa i december. När den nya RS-modellen kommer ut på marknaden markerar den starten på ett nytt spännande kapitel i historien om Juke NISMO. Den blir ett spännande tillskott i Nissans starkt växande serie av NISMO-modeller för gatbruk.

 

Juke NISMO RS, som visades upp för första gången på bilsalongen i Genève i år, har genomgått NISMOs omfattande utvecklingsprogram och följer i hjulspåren tätt efter flaggskeppet Nissan GT-R NISMO.

             

Nya Juke NISMO RS har fått en mängd förbättringar jämfört med standardmodellen i NISMO-serien och visar varför Nissan är känt för att ge även den breda publiken spännande körupplevelser och teknologier utvecklade för motorsporten. Med bättre prestanda, smartare chassi-inställning, kraftigare bromsar och extra utrustning är nya RS en mer extrem och fokuserad version av Nissans hyllade, kompakta crossover.

 

Precis som alla andra NISMO-modeller är RS genomsyrad med teknik och funktioner från motorsporten, allt från design och aerodynamik till unika tekniska lösningar, som ger fantastiska prestanda och spännande upplevelser i en bil avsedd för gatbruk.

 

"Nissan Juke NISMO står redan för ett allt större antal av alla sålda Juke i Europa och det är klart att entusiasterna längtar efter ännu mer prestanda. Nya NISMO RS erbjuder just detta och cementerar NISMOs rykte som skapare av prestanda för den digitala tidsåldern," säger Guillaume Cartier, Senior Vice President, Sales and Marketing för Nissan i Europa.

 

Med den breda erfarenhet och djupa kunskap som NISMO har skaffat sig från motorsporten har man byggt om NISMO RS avancerade DIG-T-motor på 1,6 liter så att effekten ökat till 218HK (160kW) från tidigare 200HK (147kW) samtidigt som vridmomentet i den tvåhjulsdrivna, manuellt växlade versionen har ökat från redan imponerande 250Nm till hela 280Nm. För att säkerställa att chassit kan överföra det extra vridmomentet till vägen har de tvåhjulsdrivna modellerna även en mekanisk limited slip differential (LSD) på de drivande framhjulen.

 

De fyrhjulsdrivna modellerna är utrustade med Nissans avancerade Torque Vectoring System som standard tillsammans med Nissans Xtronic-automatväxellåda och ett vridmoment på 250 Nm. Modellerna med Xtronic-automatväxellåda har också rattväxlingspaddlar som standard för att styra växellådans 8-stegade manuella läge.

 

Prestandakapaciteten hos NISMO RS matchas av ett sportigare ljud från det nya avgassystemet med den större ljuddämparen.

 

Andra förbättringar som hänger ihop med ökad motoreffekt är bland annat strategisk karossförstärkning för att öka styvheten ytterligare och ett bromssystem som har förstärkts för att minska risken för att bromskraften ska avta vid upprepade hårda inbromsningar. Storleken på bromsskivorna fram har ökat från 296 mm till 320 mm och hjulen bak har fått ventilerade skivor. Chassit har även fått reviderade inställningar för upphängning och stötdämpare.

 

Karaktäristiskt för Juke NISMO RS är röda bromsok och diskret RS-märkning bak och fram. Inne i kupén syns RS-logon på varvräknaren och en särskiljande mockaklädsel täcker instrumentbrädan. Slutligen har kupén fått en spännande dekor i form av ett vattentryck på växelspaksknoppen/rattväxelpaddlarna och instrumenten i mitten.

 

Juke NISMO RS är också standardutrustad med Xenon-strålkastare, Nissans Around View Monitor och Safety Shield, som omfattar Lane Departure Warning, Blind Spot Warning och Moving Object Detection som varnar med både ljud och ljus för att minska risken för en olycka.

På RS-versionen kan man som tillval välja speciella Recaro Bucket-sportstolar .

Nya Juke NISMO RS kommer i tre olika lackfärger - White Pearl, Black Metallic och Silver - med en enda skräddarsydd inredning.

Den aerodynamiskt fulländade exteriören på NISMO RS har lägre stötfångare fram och bak, bredare vingar och sidokjolar samt en V-motion kylargrill i mörk krom - helt i linje med Nissans nya signatur - samt spoiler på bakluckan som ger optimal styrning av luftflödet. Den aerodynamiska uppgraderingen, som ökar marktrycket fram och bak utan att öka luftmotståndet, har utvecklats med hjälp av erfarenhet och kunskap från racerbanorna. 

De viktigaste nyheterna på NISMOs yttre design är bland annat röda backspegelkåpor och en röd accentlinje som löper runt nedre delen av bilen. För att göra bilden fullständig måste man också ta med de nya LED-lamporna som lyser dagtid och är placerade innanför de lägre luftintagsgrillarna i fronten på bilen och de flotta 18 tum lättmetallfälgarna som betonar Jukes djärva attityd. 

NISMO-stilen fortsätter inne i kupén med ratt, pedaler, instrument, växelspaksknopp och dörrinredning framtagna för att accentuera körupplevelsen. Särskilda mockaklädda NISMO sportstolar med röda sömmar ger extra stöd och komfort i snäva kurvor. 

NISMO RS har naturligtvis också en mängd andra förbättringar som är gemensamma för hela den nya Juke-serien. De mest uppenbara förändringarna på exteriören är bland annat nydesignade övre lampor, reviderade "boomerang"-lampor bak och sidobackspeglar med LED-blinkers.

Men trots att Juke NISMO är en äkta prestandabil är den också mycket praktisk. Den tvåhjulsdrivna versionen har till exempel fått 40 procent större lastkapacitet tack vare raffinerad ombyggnad av bagageutrymmet. Eftersom bagageutrymmet har ett golv i två plan och de bakre sätena kan fällas ner platt är utrymmet också mycket flexibelt.

"Nya Juke NISMO RS överensstämmer helt med den grundsyn som besjälar NISMO, nämligen att ge en omedelbar känsla av prestanda i premiumdesign som inspirerats av vårt engagemang inom motorsporten.  Resultatet är engagerande, spännande och tillgängligt" säger Guillaume Cartier, Senior Vice President, Sales and Marketing för Nissan i Europa.

Priser och utrustningsnivåer för respektive marknad kommer att tillkännages senare.