NISSAN SIKTAR PÅ LE MANS-TRONEN - SLÄPPER LÖS GT-R

  • Nissan utmanar Audi, Porsche och Toyota med ett fabriksstall i LMP1-klassen i FIA World Endurance Championship
  • Den japanska biltillverkaren ställer upp mot det gamla gardet på Le Mans

Nissan släpper loss GT-R och utmanar Audi, Porsche och Toyota vid nästa års upplaga av 24-timmarsloppet på Le Mans. Den japanska biltillverkaren kommer också att delta i FIA World Endurance Championship 2015 med en full fabrikssatsning bestående av 2 bilar. Nissans LMP1-bil, som får beteckningen Nissan GT-R LM NISMO, är en naturlig fortsättning på företagets 30-åriga engagemang inom motorsporten och sätter flaggskeppet - Nissan GT-R - i rampljuset.

Nissans LMP1-program presenterades i hjärtat av Europas mest snabbväxande område för digitala innovationer, i östra London, inte långt från Nissans nya globala digitala nav. Pierre Fillon, styrelseordförande för Le Mans ACO, tillsammans med Andy Palmer, Chief Planning Officer & Executive Vice-President på Nissan, NISMO-chefen Shoichi Miyatani och Darren Cox, NISMO Global Head of Brand, Marketing & Sales, var alla samlade för det spännande tillkännagivandet på Old Truman Brewery, Brick Lane, i London.

Som innovatörer inom sports marketing, använde Nissan en lite annorlunda metod för att exponera sitt prestigemärke Infiniti i Formel 1 genom sitt samarbete med Red Bull Racing. Nissan är även engagerade utanför motorsporten, bl.a. är företaget officiell partner till UEFA Champion's League med vilka man nyligen slutit ett 4-årigt avtal. Nissan är också stolt "Official Automotive Partner" vid de olympiska spelen i Rio 2016. 

"Vi tackar ACO och FIA för det arbete man lagt ner på att få reglementet rätt", säger Nissans Chief Planning Officer & Executive Vice-President, Andy Palmer. "LMP1 är inte bara en kapprustningsserie - våra konkurrenter i klassen har alla sitt eget tillvägagångssätt när det gäller det tekniska, och samma sak gäller oss. Vi vill vinna på ett annorlunda sätt jämfört med våra konkurrenter. Vi kommer inte att dyka upp med en bil som i grunden bara är ytterligare en "hybrid" som ser ut som en Porsche, Audi eller Toyota - för mig ser de likadana ut allihop. Vi tänker istället göra något som är annorlunda!"

Nissan har på senare tid kontinuerligt utökat sitt engagemang i motorsporten med hjälp av innovativa satsningar, som t.ex. Nissan PlayStation GT Academy och ACO:s "Garage 56" för experimentbilar.

Nissan GT-R NISMO GT3 deltar nu i race runt om i hela världen, inte minst i Europa där de körs av NISMO Athletes, dvs. förare som vunnit GT Academy. Nissans LMP2-motor är den motor som stuckit ut mest i denna klass under de senaste åren, och företagets medverkan i ACO:s Garage 56-satsning visar att Nissan älskar tekniska utmaningar.  Det företaget lär sig på motorbanan, förs över till de serietillverkade personbilarna så att de tekniska innovationerna sprids till hela produktutbudet. 

"Att marknadsföra våra innovationer är mycket viktigt för oss, och Le Mans är en helt fantastisk plattform för detta ändamål", säger Darren Cox, Global Head of Brand, Marketing & Sales på NISMO. "Vi är ett stort, passionerat och innovativt bilmärke som vill synas på den internationella arenan. NISMO är inte bara en stor byggnad i Yokohama full av motorsporttalang av rang - NISMO står för allt det vi älskar inom racing. I år sitter fyra gamers bakom ratten på Le Mans, och nu när sir Chris Hoy tävlar för oss i det brittiska GT-mästerskapet, kommer vi i framtiden att ha en olympier med vid det anrika 24-timmarsracet."

Nya Nissan GT-R LM NISMO ger Nissan möjlighet att återvända till Le Mans där företaget har en del "ouppklarade affärer". 

"Design- och konstruktionsarbetet bakom Nissan GT-R LM NISMO är ett världsomspännande projekt med generna djupt rotade i Japan", förklarar NISMO-chefen, Shoichi Miyatani. "I teamet ingår ingenjörer och teknisk personal från Japan, USA och Europa. Vi vet att LMP1-klassen är stenhård, med tuff konkurrens från andra tillverkare, men vi är fast beslutna att göra våra bilar konkurrenskraftiga och att ge de andra en verklig match."

"Vi har bestämt oss för att ställa upp med GT-R på Le Mans eftersom GT-R står som symbol för det yttersta av Nissan-prestanda. Det är ett märke man strävar efter - en bil som våra fans, våra kunder, älskar att köra och att äga. Vi har använt GT-R i motorsportsammanhang i många år, i Super GT och GT3. För oss är LMP1-klassen det ultimata testet. Vi har en del ouppklarade affärer på Le Mans, och med Nissan GT-R LM NISMO ser vi nu vår chans att aspirera på tronen."

Nissan är ett märke som är tillgängligt för alla racers och för alla motorsportfans.  Under de kommande 6 veckorna kommer Nissan att ha en kampanj, #eatsleepRACErepeat, som syftar till att knyta band med racingälskare runt om i världen.  NISMO TV fortsätter att producera enastående filmer från motorsportens allra heligaste områden och att streama live till fansen. Vid 24-timmarsloppet på Le Mans kommer kanalen att sända live från NISMO-sponsrade "Le Mans Village", och ta sina tittare till själva kärnan för all action. 

Arbetet med att göra Nissans LMP1-bil startklar för 2015 pågår för fullt. Inom kort kommer vi att släppa information om vilka som kommer att köra Nissan GT-R LM NISMO, men redan nu kan vi avslöja att en del hör till Nissan-familjen och andra inte. Datum för när den nya bilen gör sin premiär på bana samt information om de tekniska specifikationerna för GT-R LM NISMO kommer också att presenteras vid ett senare tillfälle.