Tillbaka

STARK INSATS I ÅRETS ZERO RALLY FÖR NISSAN LEAF

Rallyt, som är utformat av det norska och svenska bilsportförbunden, följer Green Highway som går från Östersund via Åre till Trondheim. 56 ekipage medverkade, vilket gör Zero till världens troligen största rally för endast bilar på förnybara drivmedel.

Innan loppet startade anordnades det ett spännande seminarium i Östersund. Bilarna visades upp i stadens centrum och besökarna fick möjligheten att provköra de olika modellerna. Själva rallyt startade på Stortorget i Östersund där publiken kunde följa olika delmoment som t.ex. slalomköring och backkörning.

Vid första dagens slut anlände lagen till Åre som vanligtvis har fler besökare under vinterhalvåret. Morgonen efter bjöd på kylslaget väder. Men det var inga problem för Nissan LEAF, bilarna var fullladdade och redo för att klara av ytterligare en etapp, vars sträckning passerade bland annat Meråker innan lagen nådde rallyts populäraste moment – bankörning på Lånkebanan. Under fredagseftermiddagen anlände lagen till slutdestinationen i Trondheim.

Tre ”Nissan-lag”

Nissan ställde upp med tre lag som tävlade med varsin LEAF. Sverige representerades av team Nissan McDonalds, där miljöansvariga från McDonalds, Johanna Schelin, tog plats bakom ratten tillsammans med kartläsaren Christina Breding, som till vardags arbetar som miljöansvarig i Östersunds kommun. Från Norge kom två lag – Nissan Hertz och Zero. Zero är även miljöorganisationen som anordnar rally

Av totalt 56 lag var det hela 12 stycken Nissan LEAF som deltog i årets Zero Rally. Detta tack vare att många företag som exempelvis ABB, Entra Eiendom, Grön bil, EV Power AS, o.s.v ställde upp med sina egna bilar. Nissan LEAF var med andra ord rejält representerad och visade sin styrka under loppets gång.

Klasseger för Nissan

Nissan Hertz-laget med Magnus Hillern och Eivind Thorne gjorde en fantastisk insats och lyckades ta hem segern i den klass med flest deltagare. Totalt sett slutade Magnus och Eivind på en mycket imponerande 5:e plats av de 56 startande. Det svenska laget med Johanna Schelin och Christina Breding körde in på en hedersam 13:e plats i sin klass.

Många kända personer ställde upp både i rallyt och för miljön

Intresset och uppmärksamheten för Zero Rally ökar ständigt från medier, intresseorganisationer, kändisar, politiker och allmänhet, vilket innebar att årets rally var rekordstort vad gäller startande lag. Även antalet kändislag slog rekord med bl.a. den svenske rallystjärnan Patrik Sandell och en av världens bästa skidåkare genom tiderna – Bjørn Dæhli. Kändistätt var det även på avslutningskvällen när artisten Timbuktu gav en fantastisk konsert.

LEAF – den bäst säljande elbilen i Norge

I vårt grannland Norge har Nissan LEAF sålt över alla förväntningar och blivit den bäst säljande elbilen. Detta har resulterat i att Norge nu är den viktigaste marknaden för LEAF i hela Europa – och detta på endast på några månader. Detta avspeglades även i rallyt där många norska företag deltog med sina nya Nissan LEAF.