Tillbaka

NISSANS REVOLUTIONERANDE SNABBLADDARE NU I EUROPA

Nissan meddelade att de första exemplaren av 400 av de banbrytande likströmssnabbladdare som företaget utan kostnad kommer att installera på viktiga plaster runt om i Europa nu har anlänt.

Dessa likströmsenheter på 400 Volt gör det möjligt att ladda en Nissan LEAF, eller annan ChadeMo-kompatibel elbil, till 80 % av batterikapaciteten på bara 30 minuter. Snabbladdaren har utvecklats av Nissan och baseras på ett patenterat teknologiskt genombrott. Den är CE- och TUV-certifierad för alla länder i Europa. Sverige kommer att få del av snabbladdarna då 20 enheter planeras att installeras på strategiska platser vilka nu utvärderas.

De nya snabbladdarna från Nissan gör det möjligt för alla som har en kompatibel elbil att utöka räckvidden för betydligt längre resor. Nissans laddare kommer att placeras ut på viktiga knutpunkter, som t.ex. bensinstationer längs motorvägar, flygplatser och köpcentra. Nissan skänker bort dessa laddare för att sätta fart på utbyggnaden av de nationella laddningsnätverken, som kommer att göra elbilskunderna ännu mer mobila.

Projektet kommer att öppna upp ett antal utsläppsfria korridorer i Europa, som t.ex. rutten Paris - Amsterdam som när den står klar kommer att göra att alla Nissan LEAF-kunder kommer att kunna ta sig mellan den franska huvudstaden och den största staden i Nederländerna på ett mycket enkelt sätt. De första rutterna kommer att vara anslutna till laddare från Nissans partnerföretag som avtalat om att sälja eller tillverka detta banbrytande nya system på licens. Under de kommande två åren kommer Nissans företagspartners att installera tusentals laddare vilket kommer att utöka det redan snabbväxande nätverket av laddningsstationer ytterligare.

De nya enheterna är bara hälften så stora och kostar endast ungefär hälften så mycket som tidigare snabbladdare vilket gör att de både är lättare och mer kostnadseffektiva att installera. Utvecklingen av dessa laddare ingår som del av Nissans aktiva engagemang på elbilsmarknaden och har till syfte att göra det möjligt för fler kunder i Europa att köra utsläppsfritt.

- Detta är ett stort första steg för upprättandet av ett europeiskt snabbladdningsnät, som i sin tur kommer göra det möjligt för många fler att äga en elbil. Vi bygger upp en infrastruktur som kan användas av alla ChadeMo-kompatibla bilar, inte bara Nissan LEAF. Dessa laddare är också kompatibla med vår allianspartner Renaults "AC 43 kW"-snabbladdningssystem för framtida utbyggnader av laddningsnätet.Vår inställning på Nissan är att eliminera allt det som kan upplevas som hinder för att äga en elbil - istället för att vänta på att någon annan ska göra det. Vi menar att detta övergripande synsätt är absolut nödvändigt för att framgångarna för vårt elbilsprogram i Europa ska fortsätta, säger Paul Willcox, Senior Vice President Sales and Marketing i Europa

För mer information om Nissans eldrivna fordon, gå in på: http://www.nissan-zeroemission.com/

Om Nissan LEAF:

Nissan LEAF är den första elbil som massproducerats. Den har förärats med utmärkelserna European, World och Japanese Car of the Year 2011. Den har sålts i mer än 25.000 exemplar sedan lanseringen i december 2010 vilket gör Nissan LEAF till världens mest sålda elbil. Växelströmsmotorn har en uteffekt på 80 kW och levererar ett vridmoment på 280 Nm, vilket räcker för en topphastighet på 145 km/h. Elmotorn drivs av ett laminerat litiumjonbatteri, framtaget av Nissan, med en uteffekt på över 90 kW. Att ladda ett tomt batteri fullt med hjälp av standardladdaren tar 8 timmar, med snabbladdaren tar det vid optimala förhållanden endast 30 minuter att ladda upp batteriet till 80 % av sin kapacitet. Nissan LEAF har fått 5 stjärnor, högsta betyg, i Euro NCAP:s krävande tester vilket gör den till en av de säkraste bilarna på våra vägar. Nissan LEAF levereras fullt utrustad med finesser som luftkonditionering, GPS och parkeringskamera bak. I Europa startar produktionen av Nissan LEAF vid anläggningen i Sunderland tidigt 2013.